Nejen ruskou gramatikou živ je člověk, a proto jsme se rozhodli poznat Rusko i zábavnější formou. Proto skupina ruštinářů ze 7.A vyzkoušela tradiční ruské pokrmy. Sešli jsme se v hojném počtu v úterý 18. února po vyučování.
Menu obsahovalo tradiční ruský boršč z hovězího a krůtího masa, podávaný s tmavým chlebem a zakysanou smetanou, jednohubky s černým kaviárem (jikry z jesetera), černý čaj s malinovou zavařeninou, různé druhy ruských sušenek a perníčků, a na závěr ruský čokoládový bonbon s oříšky. Většinu produktů jsme objevili v ruském obchodě Elka na Jugoslávské ulici v Ostravě – Zábřehu, a pak už následovala vlastní příprava. Na setkání nechyběla ani tradiční ruská hudba, ruská vlajka a dekorační předměty z ruského užitého umění.
Žáci se dozvěděli zajímavosti o každém z podávaných chodů. S největším ohlasem se setkaly máslové sušenky Korovka a čaj s malinovou zavařeninou, o které Rusové tvrdí, že je nejlepším lékem v období chřipek, a proto v létě hojně maliny sbírají a zavařují. Přítomným chutnal i ruský boršč, někteří si jej vylepšili i lžičkou zakysané smetany, na druhou stranu kaviár se s velkým ohlasem nesetkal a užili si jej pouze „fajnšmekři“. Ze sušenek jsme ochutnali tradiční bubliky (preclíkové těsto), mandlové perníčky, již zmiňované Korovky a sušenky ve tvaru písmen ruské azbuky, které motivovaly žáky k sestavování svých jmen.
Akci jsme si všichni náležitě užili a slíbili jsme si, že se setkáme znovu, přičemž tentokrát se již do přípravy zapojí všichni. V plánu máme zatím přípravu salátu Olivier a plněných pelmení.
Please click icon social below to unlock the content